Fonds Pro Bono is het algemeen nutfonds van de Stichting Alvadam te Huizen.
Uit oogpunt van good governance hanteert de Stichting Alvadam het "Advies van de Commissie Code Goed Bestuur voor Goede Doelen".
De Stichting Alvadam is door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI), onder dossiernummer: 50.530.
Om die reden zijn de Stichting Alvadam en haar fondsen geen schenk- en erfbelasting (voorheen schenkings- en successierecht) over schenkingen en erfenissen aan de Nederlandse fiscus verschuldigd, voor zover die zijn ontvangen in het kader van het algemeen belang.
Binnen de daarvoor geldende belastingregels, zijn giften aan het Fonds Pro Bono aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Oogmerk en selectiecriteria van Fonds Pro Bono
Fonds Pro Bono selecteert op basis van 7 criteria goede doelen die zich in hun realisaties richten op een duurzame samenleving, en daardoor voor geldelijke bijdragen in aanmerking komen. Alle door het Fonds Pro Bono van particulieren en organisaties ontvangen giften, worden per kwartaal evenredig over de geselecteerde goede doelen verdeeld.
De 7 criteria waaraan goede doelen door het Fonds Pro Bono worden getoetst zijn: 1) Het goede doel dient door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt te zijn als “algemeen nut beogende instelling” (ANBI); 2) Het goede doel moet van goede naam en faam zijn en dient het algemeen belang; 3) Het goede doel levert feitelijk een bijdrage aan een duurzame samenleving en richt zich op één van de volgende werkterreinen: armoedebestrijding & ontwikkelingssamenwerking, apostolaat & gemeenteopbouw, emancipatie & werkgelegenheid, jeugd- & ouderenwerk, humaniteit & mensenrechten, microkrediet & professionalisering, milieu & gezondheid, onderwijs & opleiding, pastoraat & diaconaat, wetenschap & onderzoek, zorg & welzijn; 4) Het goede doel geeft inzicht in visie en beleidsvoornemens, en toont de daadwerkelijke uitvoering daarvan op transparante wijze aan. 5) De verhouding tussen de kosten van beheer en administratie, en de totale bestedingen om de (statutaire) doelstellingen van het goede doel, mag maximaal 10 procent bedragen; 6) Het kostenpercentage voor de werving van giften ten bate van het goede doel, bedraagt maximaal 15 (in tegenstelling tot het CBF-keurmerk dat een percentage van 25 toestaat); 7) Er zijn actuele jaarrekeningen beschikbaar, die een volledig inzicht geven in de totale inkomsten en uitgaven van het goede doel.